Potravinářská komora České republiky


Potravináři jedou na 200 %, ale nemluví o tom.

Autor: Potravinářská komora ČR

Datum: 20. 03. 2020

Výroba je plynulá, zásobování probíhá, to bylo řečeno a nic se nemění. Zatím. V potravinářských firmách běží výroba ve třísměnných provozech, šest a půl dne v týdnu, řada pracovníku zůstává v práci 12 až 14 hodin, firmy zřídily ve svých prostorách za dodržení všech hygienických a bezpečnostních podmínek místnosti, kde mohou být přes den děti zaměstnanců. A to vše za jedním jediným účelem – aby první věta tohoto komentáře mohla platit. Aby byly pulty obchodů plynule zásobovány a spotřebitelé se dostali ke všem potravinářským výrobků, ale i ovoci, zelenině, masu v takovém sortimentu, na jaký jsou zvyklí. Každý den jsme ve spojení s ministerstvem zemědělství, které se maximálně snaží zabezpečit pro potravináře a zemědělce, alespoň nejnutnější dezinfekci a ochranné pomůcky. Jsme v pořadí.

Bohužel se mi zdá, že toto nezměrné úsilí lidí v potravinářském a zemědělské sektoru je bráno jaksi jako samozřejmost. Nikdo nevyzývá k tomu, aby se lidem ve výrobě, na polích, ve stájích, ale i za pultem ochodů zatleskalo a veřejně poděkovalo. Média se potravinářské výrobě a zemědělství vyhýbají, a pokud, tak jedině v souvislosti s prázdnými regály v obchodech.

A je to ještě horší. Mnozí z těch, kteří chodí denodenně do provozu, čelí narážkám některých „dobráků“, kteří mohli za 70 až 80 % platu zůstat doma, že jsou tak hloupí, a stále pracují. Vím, jsou to ojedinělé výjimky, ale pro člověka, který jde z jedné směny na druhou, neví, kdy tato situace skončí a také by raději byl s dětmi doma, je to poměrně brutální facka. Byla bych velmi ráda, kdyby si tito „dobrodinci“ uvědomili, že bez lidí v potravinářském a zemědělském provozu, by jim bylo hodně špatně – seděli by sice doma, ale o hladu.

Je mi to líto. Strašně rychle jsme všichni zapomněli na to, že abychom měli na stole chléb – musí napřed někdo zasít a vypěstovat pšenici nebo žito, sklidit, zpracovat na mouku, vypracovat těsto a chleba upéct. Potraviny skutečně nevznikají zázrakem na pultech nebo skladech obchodních řetězců.

Proto prosím všechny – vládu, státní správu, ale i vás, spotřebitele – až budete děkovat lékařům sestřičkám, záchranářům, hasičům, policii, švadlenám, poděkujte prosím, také lidem v potravinářské výrobě a zemědělcům. A prosím vládu, aby na potravináře a zemědělce nezapomněla při restartu země po této krizi. Aby peníze na obnovu nešli zase prioritně těm, kteří se nám teď smějí. Potravináři a zemědělci sice nestojí v první linii boje, ale právě tuto první linii podporují a zásobují, aby neodpadla. Možná zbytečně tiše a bez pompy, ale spolehlivě.

Potravináři jednou na 200 %.docx [13.32 KB]


Soutěž



RENOMIA - služby v oblasti pojištění potravinářských firem
spolupracujeme s


Potravinářská komora ČR ®
Počernická 96/272
108 03 Praha 10-Malešice
tel./fax: +420 296 411 187 (sekretariát)
tel.: +420 296 411 184-96
e-mail: foodnet@foodnet.cz
IČ: 63110652
DIČ: CZ63110652
ID datové schránky: snrmxu3