PK ČR uspořádá v průběhu dubna a května cyklus seminářů věnovaných trendům v autenticitě potravin a v přístupech k detekci falšování. Předběžná pozvánka je k dispozici v příloze. Vstup je bez vložného.
S případy falšování potravin se můžeme setkat od doby, kdy začaly být vyráběny za účelem prodeje. Zmínky o falšování a trestech pro nepoctivé výrobce a obchodníky se nacházejí v řadě historických textů. Současně s postupy klamání se vyvíjely také metody detekce falšování. V principu se postupy falšování zásadně nemění, příklady popsané v historických pramenech jsou podobné dnešním, objevují se však nové případy, které obvykle vycházejí ze změn legislativy a z dostupnosti a změn cen surovin a produktů na trhu. Čerstvým opakujícím se příkladem falšování je přídavek methanolu do lihovin nebo záměna ethanolu za methanol, přičemž poslední z případů měl dokonce rozsáhlé dopady na život a zdraví konzumentů s doživotními následky.
Cílem informační akce je seznámit účastníky z řad provozovatelů potravinářských podniků s postupy detekce falšování, které zahrnují dva přístupu, které se v principu prolínají a vycházejí ze skutečnosti, že autentický produkt obsahuje charakteristické látky v určitém množství odpovídajícím použitým surovinám a technologii. Vzhledem k tomu, že vývoj metod hodnocení autenticity potravin a detekce falšování je nekonečný, budou účastníci seznámeni s rozvíjející se možností nových zejm. instrumentálních postupů a rozšiřování možností provedení současných analýz.
Místa a termíny konání (čas vždy od 8:30 do 17:00 hod.):
|
11. dubna 2017 |
|
12. dubna 2017 |
|
19. dubna 2017 |
|
25. dubna 2017 |
|
26. dubna 2017 |
|
3. května 2017 |
|
10. května 2017 |
|
16. května 2017 |
|
17. května 2017 |
|
23. května 2017 |
Změna místa konání v konkrétním městě vyhrazena.
PROGRAM
Čas |
Téma |
Hl. lektor/alternativní zástupce |
|
Od |
Do |
||
8:30 |
9:00 |
Registrace účastníků |
|
9:00 |
9:30 |
Aktuální stav legislativy |
Mgr. Markéta Chýlková, vedoucí legislativního oddělení PK ČR |
9:30 |
11:00 |
Způsoby falšování potravin, vliv na výživovou hodnotu |
Doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. Ústav konzervace potravin, VŠCHT |
11:00 |
12:30 |
Metody detekce falšování |
Doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D. Ústav konzervace potravin, VŠCHT |
12:30 |
13:00 |
Oběd |
|
13:00 |
14:30 |
Mikroskopické hodnocení autenticity potravin |
MVDr. Matěj Pospiech, Ph.D., Ústav vegetabilních potravin a rostlinné produkce, VFU Brno; |
14:30 |
15:30 |
Kontrola kvality potravin na českém a evropském trhu z pohledu SZPI |
Ing. Martin Klanica, ústřední ředitel, SZPI Brno; Ing. Jindřich Pokora, ředitel OKLC, SZPI Brno; Ing. Veronika Válková, Ph.D. vedoucí oddělení metodiky I, SZPI Brno |
15:30 |
16:30 |
Kontrola kvality potravin na českém a evropském trhu z pohledu SVS |
MVDr. Jan Váňa, ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví, SVS Praha; MVDr. Lenka Sedláčková; vedoucí oddělení veterinární hygieny, SVS Praha. |
16:30 - 17:00 - DISKUSE / ZÁVĚR SEMINÁŘE |
Registrujte se na: ehlova@foodnet.cz
Pro více informací kontaktujte:
JUDr. Zdenka Ehlová
Potravinářská komora ČR
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 – Malešice
tel.: +420 296 411 193
mobil: +420 724 218 765