Potravinářská komora České republiky


Doporučená opatření velkých podniků proti šíření koronaviru

Autor: SP ČR

Datum: 16. 03. 2020

Svaz průmyslu a dopravy přináší seznam doporučených opatření proti šíření koronaviru pro velké průmyslové podniky, který při víkendových jednáních předali zástupci Svazu vládě. Z předložených opatření je možné vytvořit jednu oficiální instrukci potvrzenou hlavní hygieničkou jako závazný pokyn pro provoz velkých průmyslových podniků. Inspirovat se ale můžou i malé a střední podniky.

1. Pandemické plány
  • Podniky musí dodržovat své pandemické plány
  • Pokud podnik svůj pandemický plán nemá, měl by na jeho vytvoření spolupracovat s hygienou, příslušnými úřady a lékaři
2. Home office
  • Masivní rozšíření pro všechny, kde to technika či povaha práce umožňuje
  • U administrativních pracovníků, kde to není možné, omezení počtu zaměstnanců na jednom pracovišti
  • I u administrativních pracovníků zavedení směnového provozu, aby se snížil počet lidí pracujících v jeden čas (př. účetní)
3. Vstup do podniků
  • Měření teploty na vrátnicích a recepcích – zákaz vstupu osobě se zvýšenou teplotou, u zaměstnanců kontrola teploty namátkově na vrátnici nebo na pracovišti
  • Externí vstupy omezeny pouze na nezbytné zásobování; ostatní 3. osoby zákaz vstupu
  • Zásobování výroby jen přes jednu dedikovanou bránu (měření teploty) – pokud není možné, pak na každé průjezdné bráně je stejné opatření kontroly
  • Čestné prohlášení pro všechny dodavatele 
4. Koncentrace lidí na pracovištích
  • Žádný meeting, kde je v místnosti více než 15 osob
  • Vytvoření pracovních skupin na pracovištích do 20 osob; vybaveni brýlemi, respirátory (rouškami, pokud respirátory nebudou k dostání) a rukavicemi
  • Zastavení provozu výtahů (vyjma technických a zásobovacích výtahů, které nejsou určeny primárně pro přepravu osob)
5. Stravování
  • Měření teploty všech zaměstnanců poskytujících stravování
  • Vybavení osob vydávajících stravu respirátory
  • Výdej jídla ideálně u okénka do termoboxu
  • Zcela zákaz pohybu v kantýnách nebo omezení osob v kantýně v jednu chvíli
  • Zákaz vstupu veřejnosti do jídelen
6. Hygiena
  • Omezení vstupu do prostoru šaten pro ty, kteří nejsou pracovním výkonem znečištěni
  • Omezení počtu osob pohybujících se v jedné chvíli v prostoru šaten na max. 20 osob 
  • Čištění společných prostor ozonem nebo dezinfekcí v pravidelných intervalech
7. Cestování
  • Všechny osoby vracející se ze zahraničních služebních cest jdou na 14 dnů do karantény
  • Zákaz služebních cest mimo i v rámci ČR, vyjma nezbytných cest k zajištění chodu firmy (schvalují HR ředitelé firem)
  • U firem zajišťujících svozy zaměstnanců ze zahraničí či ze vzdálenějšího okolí se provádí měření teploty již při vstupu
8. Doprava do zaměstnání
  • Umožnění používat služební vozidla k cestám domů
  • Výzva zaměstnanců k cestě vlastním vozidlem, na kole či pěšky
9. Další doporučení
  • Zřízení firemní linky pro zaměstnance, kde mohou konzultovat, když neví, jak postupovat
  • Trvalá dostupnost dezinfekčních prostředků
  • Zákaz podávání rukou
  • Přerušení preventivních oprav, kde je v jedné chvíli více osob
Další požadavky získané na základě podnětů našich členů řešíme s resorty zdravotnictví, průmyslu a obchodu a práce a sociálních věcí. O výsledcích vás budeme informovat. Svaz průmyslu a dopravy je součástí Krizového štábu MPO a operativně se snaží řešit problémy související s krizovými opatřeními vyhlášenými vládou.

 


Soutěž



RENOMIA - služby v oblasti pojištění potravinářských firem
spolupracujeme s


Potravinářská komora ČR ®
Počernická 96/272
108 03 Praha 10-Malešice
tel./fax: +420 296 411 187 (sekretariát)
tel.: +420 296 411 184-96
e-mail: foodnet@foodnet.cz
IČ: 63110652
DIČ: CZ63110652
ID datové schránky: snrmxu3